In sommige landen is er daarom menstruatieverlof. Dit betekent dat vrouwen met zware menstruatiepijn tijdens hun ongesteldheid een paar dagen verlof kunnen opnemen. Dit bestaat al in Indonesië, Japan, Taiwan, Zambia en Zuid-Korea. In Spanje is er recent een wetsvoorstel ingediend voor het recht op menstruatieverlof. Als Spanje het menstruatieverlof echt invoert, zou dat het eerste land in Europa zijn.
Als een Nederlandse medewerkster menstruatieklachten heeft waardoor zij niet kan werken, heeft ze recht op ziekteverlof. Dit geldt voor iedereen die klachten heeft waardoor hij of zij niet kan werken. Er is dus geen apart verlof bij hevige menstruatieklachten.
Door het nieuws over het wetsvoorstel in Spanje, is er in Nederland ook meer aandacht voor het onderwerp. Niet alleen op de werkvloer, maar ook in media. Er zijn zowel voorstanders als tegenstanders. FNV Young & United deed bijvoorbeeld onderzoek onder drieduizend werkenden onder de 35 jaar. Daaruit blijkt dat driekwart van hen positief staat tegenover menstruatieverlof. Een veelgenoemd tegenargument is dat menstruatieverlof negatief kan werken voor vrouwen op de arbeidsmarkt.
Het is niet bekend hoe vaak menstruatiepijn leidt tot verzuim. Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat vrouwen zich vaker ziek melden dan mannen. Er is niet onderzocht waardoor dit komt. Dit hoeft dus niet met menstruatiepijn te maken te hebben. Wel blijkt uit het onderzoek van FNV Young & United dat 89% van de ondervraagden vindt dat zij hun werk minder goed doen in die periode.
Als iemand zich zo ziek voelt dat hij of zij niet kan werken, dan kan uw klant daar niets aan doen. Maar uw klant kan er wel voor zorgen dat medewerkers met menstruatieklachten die zich fit genoeg voelen om te werken, hun werk zo goed mogelijk kunnen uitvoeren. Ook kan uw klant aanpassingen doen waardoor het verzuim door menstruatiepijn wordt beperkt.
Tot slot geven wij vijf tips waarmee uw klant verzuim door menstruatiepijn zoveel mogelijk kan voorkomen en beperken.
Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend. Ondanks dat deze informatie met de grootste zorg is samengesteld, kan het gebeuren dat bepaalde informatie niet meer actueel is.
Bron: Sazas