Voorwaarde voor een behandeling als IVF is dat er bij de vrouw goede eicellen verkregen kunnen worden en dat er geschikte zaadcellen bij de man aanwezig zijn. In combinatie met de hormoontherapie die wordt gebruikt om de ovulatie op te wekken.
Er zijn verschillende behandelingen met hormonen. Hormonen zijn nodig om in de eierstokken meerdere eicellen te laten groeien. Door meerdere eicellen te laten groeien wordt de kans op bevruchting en dus ook de zwangerschapskans vergroot.
Verschillende hormonen zijn:
ICSI is de afkorting van Intra Cytoplasmatische Sperma Injectie; het injecteren van een (geselecteerde) zaadcel in het plasma van de eicel. De behandeling is eigenlijk hetzelfde als een IVF-behandeling, alleen de procedure in het laboratorium is anders. Je merkt dus zelf geen verschil. Bij ICSI wordt één enkele zaadcel met een glaspipetje direct in het celplasma van de eicel gebracht. De zaadcel wordt dus een beetje geholpen door de embryoloog. Als er eicellen zijn bevrucht, worden er maximaal twee embryo’s in de baarmoeder geplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen. De hele ICSI-behandeling omvat echter heel wat meer dan deze feiten.
ICSI is de meest aangewezen behandeling voor ernstige sperma-aandoeningen. Daarnaast kan deze methode worden toegepast bij paren met een normale zaadkwaliteit maar waarbij tijdens een gewone IVF procedure geen of nauwelijks embryo’s zijn ontstaan. De individuele kans per poging is heel erg afhankelijk van de aard van het probleem en van de leeftijd van de vrouw.